Kdaj in kako do vozniškega izpita

Vozniški izpit je pogosto nenadna velika želja mladih, ki dopolnijo 18 let. To seveda velja za kategorijo B, ki vključuje običajne avtomobile, saj je ta kategorija najbolj priljubljena, medtem ko druge kategorije postavljajo drugačne omejitve, tako glede postopka šolanja kot glede starosti in drugih zahtev. Šola vožnje se lahko začne že prej, predvsem s teoretičnim delom, mladi voznik pa izpit pridobi šele na dan, ko dopolni 18 let.

Tisti pa, ki se bodo v želji po čim hitrejšem opravljanju šolanja prenaglili, bodo razočarano ugotovili, da z 18 leti še ne morejo postati polnopravni vozniki – sama šola vožnje namreč za to ne zadostuje, zahteva se še tečaj varne vožnje za mlade voznike, ki se lahko opravlja v roku dveh ali treh let po opravljenem šolanju.

Pred začetkom šolanja je pametno preveriti, kako šola vožnje dejansko poteka, kaj vse se zahteva in kaj se pridobi ob zaključku. Tako tečaj varne vožnje za mlade voznike ne bo presenečenje, kot bo kandidat pripravljen tudi na druge zahteve, ki spremljajo postopek za pridobivanje vozniškega izpita.

Jasno je, da dobra vožnja ni vse, kar se zahteva za sodobnega voznika. Kar nekaj je še zahtev, ki jim je treba ugoditi, čeprav s samo vožnjo morda sploh nimajo neposredne povezave. Ena izmed takšnih zadev je na primer usposabljanje v prvi pomoči. Tečaj varne vožnje za mlade voznike je nujni del urjenja spretnosti na cesti, zato se mu je pametno posvetiti z vso potrebno pozornostjo. Naj ne gre le za formalnost, temveč za priložnost.