Ključne prednosti oprsnice za pse

Če imate v lasti oziroma v oskrbi psa, je oprsnica zagotovo eden od pripomočkov, ki jih nujno potrebujete. A dobro je vedeti, kako se takšno sredstvo za psa sploh pravilno uporablja. V nasprotnem primeru lahko z oprsnico svojemu hišnemu prijatelju naredite več škode kot koristi. Pri tem ne gre samo za nepravilno uporabo, temveč tudi za nepravilno oblikovano oprsnico.

Neustrezno izbrana oprema vašemu kosmatinčku povzroča nelagodje in celo bolečine. Posledično to lahko vodi tudi v vedenjske težave in ne nazadnje še v telesne poškodbe kužka. Od opreme, ki jo izberete sami, je torej predvsem odvisno, ali bodo pasji sprehodi dovolj prijetni in predvsem brez stresnih situacij.

Pasje oprsnice za neovirano gibanje ramenskega predela

Priznani proizvajalci pasje opreme poskrbijo za izdelavo oprsnic, ki kosmatincu zagotavljajo povsem neovirano gibanje ramenskega predela. Obenem ne povzročajo nikakršnega drgnjenja za sprednjimi nogami. Kakovostne oprsnice za pse (https://www.pasjahrana.net/collections/oprsnice-za-pse) so namreč precej daljše v primerjavi z manj dobrimi.

In zakaj je neovirano gibanje ramenskega predela psa tako zelo pomembno? To so dokazale tudi številne raziskave. Neoviran ramenski predel namreč omogoča pravilno in povsem nemoteno gibanje psa. To v praksi pomeni, da okoli lopatic oziroma prsnega dela v vodoravni legi ni nikakršnih trakov. Terapevti za pse zato na veliko odsvetujejo uporabo takšne opreme, ki imajo v prsnem ali pa v ramenskem delu vodoravne trakove. Tovrstne pasje oprsnice namreč vplivajo na naravno gibanje lopatic.

Ustrezna oprsnica za psa je narejena v obliki črke Y

Ena od ključnih prednosti dobro izbrane oprsnice za psa je torej, da ne pritiska na ramenski obroč živali. Kakršen koli pritisk na mišice sprednjih nog namreč omejuje gibanje ter lahko posledično vodi v preobremenitev sprednjega dela telesa. Posledica sta bolečina in zategnjenost mišic.

Kakovostna pasja oprsnica je narejena v obliki črke Y. To pa pomeni, da v prav nobenem primeru ne leži na mehkem delu vratu oziroma sapniku, temveč na prsnem košu. Če na primer pes na povodcu zelo sunkovito potegne, oprsnica pritisne na kosti ter pleča. Posledično se preprečijo vse morebitne poškodbe mehkega dela vratu.

Vrhunske pasje oprsnice so daljše od običajnih

Še ena vidnejša prednost dobro snovanih oprsnic za pse je ta, da so daljše v primerjavi z običajnimi oziroma tistimi manj kakovostnimi. Takšna oprema za psa žival ne drgne za sprednjimi nogami. To bi namreč povzročalo poškodbe kože ter bezgavk, ki se v tem predelu nahajajo. Vrhunske pasje oprsnice so tudi posebej oblazinjene in podložene z mehkim ter zračnim materialom.

Učinkovite oprsnice prav tako ne lomijo oziroma ne poškodujejo pasje dlake. So pralne, primerna pa za kratkodlake, dolgodlake pa tudi za gole pse. Poljubno se dajo regulirati na hrbtnem delu živali, podložene pa ublažijo obremenitve na prsni koš. Na voljo so različne velikosti – od XXS do XXL. Izbirate lahko med različnimi barvnimi odtenki. Zaželeno je, da se pasje oprsnice tudi barvno lepo ujamejo oziroma usklajujejo z ovratnicami.

Ko boste torej za svojega pasjega prijatelja izbirali oprsnico, bodite še posebej pozorni na to, kako oprsnica leži in da psu omogoča kar se da svobodno ter prijetno gibanje. Žival vam bo še kako zelo hvaležna in vam to vsekakor tudi zelo očitno pokazala.