Plovila, ki so na voljo za najem

Ste vedeli, da si lahko za nepozaben dopust na morju izposodite plovilo? To odpira številne možnosti za zanimivo preživljanje časa na morju, gotovo vas čaka veliko lepša izkušnja, kot če bi cel čas prebili na obali. Tudi zato, ker so na voljo različna plovila, pri katerih dobimo zelo zanimivo ponudbo.

Seveda se bomo odločali na podlagi številnih faktorjev, zanimajo nas tudi kakšne podrobnosti, bržkone tudi cena. Tu se pogosto osredotočamo na cenejša plovila in krajše trajanje najema, odločimo se recimo za najem jadrnice 4 dni, kar je praviloma najbolj ugodna izbira. Že s tem sicer dobimo praktično vse, kar lahko pričakujemo od najema plovila, saj bomo izkusili čisto posebne počitnice.

Najem jadrnice 4 dni že zagotavlja edinstveno izkušnjo

Ko se podajamo na dopust na morje, imamo verjetno v mislih plaže in obmorska letovišča. Škoda pa bi bilo izpustiti priložnost za res nepozabno dogodivščino, ki nam jo ponuja možnost za najem plovila. Tudi če se odločimo za najem jadrnice 4 dni, bomo gotovo zelo zadovoljni. To je odlična alternativa dopustu na obali, sploh za tiste, ki zelo pazijo na svoje stroške.

Cena za najem jadrnice 4 dni je izredno ugodna, za krajše trajanje dobimo dobre ponudbe, ki so pogosto tudi bolj fleksibilne. Če pobrskamo po ponudbi, bomo gotovo dobili takšne, ki za najem jadrnice 4 dni zahtevajo le nekaj sto evrov. Na prvi pogled se to morda zdi veliko, a če razdelimo stroške na dan in nadalje na osebo, si stroški minimalni, pogosto precej nižji, kot bi bili ob počitnikovanju na plaži in prenočevanju v hotelu. Ne pozabimo, da imamo na plovilu že praktično vse, kar potrebujemo za počitnice, tako da velikih dodatnih stroškov ne bomo imeli.

Tu nam prav najem jadrnice 4 dni praviloma ponuja najbolj ugodno možnost. A brez težav bomo upravičili tudi stroške pri drugih najemih, saj lahko opravimo podoben izračun. Ugotovili bomo, da je ponudba za najem plovil zelo atraktivna za preživljanje poletnega dopusta, lahko najdemo zelo zanimive opcije, ki niso pretirano drage.

Cenovno ugoden najem plovila

Pozorni smo na tiste ponudbe, ki imajo ugodne cene. Gotovo je to predvsem najem jadrnice, če se osredotočimo na različne vrste plovil. Pričakovati je, da bo jadrnica veliko cenejša od motorne jahte in katamaranov, saj je plovilo bolj preprosto, pa tudi ponudbe je več, tako da so cene bolj konkurenčne. Za najem jadrnice je treba plačati nekaj sto evrov na teden, že za recimo okli 500 evrov tedensko dobimo najcenejšo ponudbo. Ker pa imamo za najem plovila te vrste izredno veliko izbire, bomo gotovo pobrskali tudi po nekoliko dražjih možnostih, ki lahko prinesejo še veliko boljšo izkušnjo.

Cenovni rang od 500 do 1000 evrov je gotovo zelo zanimiv za tiste, ki na dopustu ne želijo preveč zapravljati. Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da so stroški relativno visoki, moramo upoštevati nekatere posebnosti. Tu govorimo o ceni za tedenski najem plovila, torej se stroški razdelijo na sedem dni. Odločimo se lahko tudi za druge termine in trajanja. A gotovo lahko dobimo jadrnico za kakšnih 100 evrov na dan, to je cena, ki je povsem primerljiva s stroški, ki jih pričakujemo pri dopustovanju na obali. Zato se bomo gotovo pozorno posvetili brskanju po tej ponudbi, če ne želimo pretirano zapravljati. Poleg tega pa cena vključuje najem plovila ne glede na to, koliko oseb bo plovilo uporabljalo. Tudi cenejše jadrnice imajo prostora za vsaj štiri osebe, hitro pa najdemo večja plovila za šest ali sedem oseb, v tem primeru je cena na osebo izredno ugodna.

V praksi je najem plovila torej zelo ugoden, če potujemo z družino ali skupino. Pričakujemo lahko, da bodo stroški bistveno nižji kot pri dopustovanju na obali, morda le kakšnih 30 evrov na osebo na dan. Gotovo se splača opraviti tak izračun, kaj lahko se izkaže, da bodo postale zelo atraktivne tudi možnosti za najem plovila višjega cenovnega ranga.

Tudi najem jahte je lahko ugoden

Med dražja plovila se uvrščajo jahte, ki so že praktično sinonim za razkošje. A tudi tu najdemo dobre ponudbe, ki bodo zelo zanimive. Odločamo se med številnimi jahtami, ki pokrivajo precej širok razpon, tudi cene so lahko precej različne. Seveda lahko pričakujemo, da bo za najem jahte cena precej višja kot pri jadrnicah, odšteti bo treba recimo desetkrat več. A za ta denar tudi dobimo bistveno več, jahta ponuja čisto drugačno izkušnjo in gotovo bomo imeli povsem nepozabne počitnice.

Cena za najem jahte dosega nekaj tisočakov na teden, spet je tu težko navesti točne številke, saj je ponudba zelo pestra. Cenejše jahte dobimo za kakšnih 4000 evrov na teden, lahko tudi manj. Dražja ponudba presega deset tisočakov. Stroški torej so višji, a to še ne pomeni, da bodo počitnice izredno drage, vsaj ne v primerjavi s stroški, ki bi jih imeli na obali. Spet se namreč cena razdeli na osebo in na dan, torej v praksi to pomeni, da bo najem jahte na osebo na dan stal morda le kakšnih sto evrov. Za takšno ceno že težko dobimo nočitev v uglednem hotelu, sploh v kakšnih priljubljenih obmorskih letoviščih. Tako postanejo počitnice na jahti povsem atraktivna izbira, ne da bi svoj denar metali stran – pravzaprav ga bomo veliko bolje izkoristili, saj z najemom jahte že dobimo praktično vse, kar potrebujemo za nepozabne počitnice. Seveda lahko ob tem izberemo še kar dosti raznih dodatkov, pomislimo tudi na hrano, na skiperja, postanke v pristaniščih … A načeloma je najem jahte lahko presenetljivo ugoden, česar si na prvi pogled gotovo ne bi mislili.

Najbolj pomembno pa je, da v tem primeru dobimo luksuzno plovilo, ki zagotavlja čisto edinstveno izkušnjo. Takoj se nam odprejo tudi nekatere dodatne možnosti za plovbo, ki jih pri jadrnicah ne dobimo. Nasploh se splača pobrskati med različnimi plovili, če imamo v mislih kakšne posebne dogodivščine.

Priporočljiv je najem motornega plovila

Jadrnice so zelo zanimive in priljubljene, pričakujemo lahko prijetno izkušnjo in edinstvene počitnice. A v primerjavi z drugimi plovili postavljajo kar nekaj omejitev, predvsem nimamo popolne svobode pri načrtovanju poti preko morja. Težko bomo dosegli kakšne oddaljene kotičke ali brezskrbno preživljali čas na odprtem morju daleč od obale. Za takšne počitnice se raje odločimo za najem motornega plovila. Na srečo imamo tudi tu kar dosti izbire, ki bo gotovo zanimiva za vsakogar.

Omenili smo že najem jahte, to je izvrstna opcija, če se želimo izogniti omejitvam, ki jih prinašajo jadrnice. Jahte imajo zmogljive motorje, s katerimi lahko plovilo enostavno upravljamo in se podamo tudi na daljše poti. Pri načrtovanju počitnic se ne bomo omejevali, podamo se do oddaljenih pristanišč ali kakšnih odročnih kotičkov, saj imamo pri tem popolno svobodo. Najdemo pa tudi druge ponudbe za najem motornega plovila. Nenazadnje so na voljo tudi motorne jadrnice, to je zanimiva kombinacija, ki ponuja razgibano izkušnjo in odpravlja nekatere omejitve pri običajnih jadrnicah. Zelo ugodna je tudi ponudba motornih čolnov, to so pogosto manjši čolni, ki so primerni za kratkoročni najem in raziskovanje morja v bližini obale. Lahko jih uporabimo tudi za kakšne druge krajše poti, če želimo recimo doseči kakšne otočke, ki sicer nimajo dobrih povezav. Za počitnice v stilu nam najem motornega plovila ponuja še motorne katamarane, ki so lahko prav tako zanimivi, pravzaprav naredijo še boljši vtis, saj so nekoliko posebni.

Najem motornega plovila dopušča svobodo na morju

Če želimo biti na morju res svobodni, se bomo odločili za najem motornega plovila. Takšna plovila nam prepuščajo svobodo pri načrtovanju poti, še vedno pa se lahko odločimo tudi za plovbo brez motorja oziroma za jadranje na valovih, ko dosežemo kak odročnejši kotiček. Gotovo bo prav takšna izkušnja najbolj prijetna, zato se splača pobrskati po tej ponudbi in ugotoviti, kako najem plovila sploh opraviti.

Izposoja jadrnice je lahko precej enostavna

Zanimivo je, da je ta ponudba zelo dostopna in lahko najem opravimo brez kakšnih večjih težav. Predvsem izposoja jadrnice je enostavna, po teh storitvah je tudi veliko povpraševanja. Pravzaprav se bo verjetno izkazalo, da je največ dela z iskanjem prave ponudbe, sploh pri jadrnicah bomo veliko časa in truda namenili temu, da najdemo najbolj atraktivno plovilo v širni ponudbi.

Ko najdemo pravo plovilo, se lahko izposoja jadrnice opravi kar preko spleta. Pri agencijah, ki omogočajo najem plovil, so vzpostavljeni elegantni sistemi, s katerimi opravimo vse kar na daljavo. Že vnaprej se odločimo za ustrezno plovilo, izberemo termine, ki nam odgovarjajo, in potrdimo najem. Uredimo nekatere birokratske obveznosti, nato počakamo na izbrani termin in plovilo prevzamemo v marini, kot to določa ponudba za najem.

Izposoja jadrnice ima še dodatno ponudbo

Pozorni smo predvsem na to, da izberemo ob najemu še vse potrebne storitve za brezskrbne počitnice. Pogosto je izposoja jadrnice dobra izbira za tiste, ki želijo uživati v miru na morskih valovih, lahko pa najamemo plovilo tudi za druge namene. Če nimamo dovoljenja za upravljanje čolna, bomo potrebovali skiperja, ki bo skrbel za upravljanje plovila. Morda bomo izkoristili tudi ponudbo za hrano in pijačo, včasih tudi postrežbo na krovu in kakšne druge ugodnosti. Tu nam že izposoja jadrnice odpira nekatere dodatne možnosti, še več teh najdemo pri drugih plovilih. Vsak si lahko čisto po svoje prikroji končno izkušnjo, ki bo z uporabo plovila gotovo veliko boljša, kot če bi cel dopust preživeli na obali.