Najbolj dovzeten prostor za nastanek zidne plesni

Trdovratna zidna plesen lahko močno zagreni življenje v še tako lepem stanovanju. Ne samo zato, ker izgleda naravnost odvratno, temveč predvsem zato, ker lahko predstavlja tudi tveganje za zdravje stanovalcev in obiskovalcev. Proti nastanku zidne plesni se je treba boriti preventivno, če to ne zaleže pa seveda tudi kurativno. Vsekakor pa je dobro vnaprej vedeti, kateri prostori so še posebej dovzetni za nastanek zidne plesni.

Odstranjevanje plesni v kopalnici

Največje tveganje za nastanek zidne plesni je gotovo v kopalnici. Tam so razmere za nastanek te nadloge namreč najboljše – v prostoru je visoka vlažnost, relativno visoka temperatura in običajno tudi dokaj slabo zračenje. Če ne poskrbimo za te šibke točke, bo zidna plesen odstranjevanje terjala že zelo kmalu. Odstranjevanje plesni v kopalnici je sitno opravilo, ki ga je bolje odpraviti z ustrezno preventivo. Žal v kopalnicah to ni vedno mogoče, saj se ob normalni uporabi prostora ustvarijo ugodni pogoji za plesen. Vseeno je pametno preveriti prezračevalni sistem in ugotoviti, ali bi bilo lahko prezračevanje še učinkovitejše. Zadostujejo že odprta vrata, ki dopuščajo izenačevanje relativne vlažnosti v sosednjih prostorih. Odstranjevanje plesni v kopalnici ne bo potrebno, če s pravimi ukrepi preprečimo njen nastanek.

Če pa se vseeno pojavi zidna plesen, odstranjevanje opravijo strokovnjaki. To je najboljša rešitev, saj zagotavlja učinkovitost in odlične rezultate. Seveda je možno povsod, kjer se pojavi zidna plesen, odstranjevanje opraviti tudi v lastni režiji, a takšen poseg se večinoma konča s slabo voljo, plesen pa ne gre nikamor. Bolje se je zanesti na mojstre!