Različni materiali za različne stole

Pri stolih imamo kar nekaj izbire med različnimi materiali. V ponudbi prevladujejo leseni, plastični in kovinski stoli, saj prav ti materiali osnovni konstrukciji zagotavljajo najbolj vsestranske lastnosti. Seveda so stoli običajno sestavljeni iz elementov iz različnih materialov, lahko so na primer oblazinjeni, imajo naslonjala v drugačnem materialu ali kaj podobnega. Se pa prednosti različnih materialov izkažejo pri različnih vrstah stolov. Stolčki za otroke bodo na primer izdelani iz drugačnih materialov kot pisarniški stoli, saj imajo drugačen namen in morajo nuditi drugačne lastnosti.


Stolčki za otroke so običajno leseni, na voljo pa so tudi mnoge kombinacije kovinskih konstrukcij in plastičnih elementov. V vsakem primeru je važno, da so materiali prijazni do otroka, torej da ne predstavljajo nevarnosti zastrupitve ali zadušitve ter da nimajo ostrih robov ali drugih nevarnosti. Poleg tega morajo biti vzdržljivi in odporni na izzive, ki jih prinaša otroška uporaba – kovinski stoli za otroke se pri tem odlično izkažejo, a leseni niso nič slabši. Predvsem pa morajo biti stolčki za otroke funkcionalni, torej morajo omogočati neovirano uporabo. Pri tem se lahko izkažejo prednosti plastike, ki jo je možno enostavno oblikovati in iz nje izdelati številne uporabne elemente, ki dodajo funkcionalnost otroškemu stolu.

Omenjene lastnosti, ki pridejo do izraza pri otroških stolčkih, so pri nekaterih drugih vrstah stolov lahko povsem zanemarljive. V nekaterih primerih je pomembno, da so stoli lahki in poceni, tako da je edina smiselna možnost plastika, v drugih primerih se zahteva vsestranska vzdržljivost, ki jo zagotovijo kovinski stoli. Prava rešitev je odvisna od dejanskih zahtev, ki jih postavlja stol pri uporabi.