Digitalna denarnica? Kaj sploh je to…

Osnovno vprašanje, kaj je digitalna denarnica?

Digitalna denarnica je nekaj, kar vam shrani vaš zasebni ključ oziroma dostop do vaših kripto valut. Na ta način lahko tudi razpolagate z vašimi kripto valutami (nakup, prodaja, nakazila) kadarkoli imate dostop do interneta. Na nek način je podobno vašemu bančnemu računu, z razliko tega, da vaša denarnica ne shranjuje specifično vaših valut, ampak dostop do le teh na internetu.


Obstaja več različnih tipov digitalnih denarnic, vsaka ima seveda svoje prednosti in slabosti. V osnovi pa jih že lahko delimo na strojne (hardware), mobilne in pa na denarnice s programsko opremo tretjih oseb – spletne denarnice, kjer se prijavimo z uporabniškim računom. Spletne denarnice imajo pogosto tudi dodatno funkcijo menjalnice oziroma borze, tako da je dobro zbrati informacije o tem, kakšno digitalno valuto si bomo poiskali.

Če vas zanima enostaven in varen nakup kripto valut v slovenskem jeziku, pa obiščite stran Kriptomat.io.

Pri digitalnih denarnicah bodite pozorni na….

Najbolj pomembno pri varnosti vaše kripto denarnice (in vaših kripto valut) je zavedanje, da vam vaš zasebni ključ omogoča dostop do vašega digitalnega premoženja. Ta zasebni ključ vam skupaj z vašim javnim ključem omogoča prenos kripto valut.

Pazite, kaj počnete s svojim zasebnim ključem!!! Še posebej pomembno je, da imate ta zasebni ključ ves čas na varnem, saj lahko drugače kdorkoli dostopa do vašega računa. Ta ključ za vašo denarnico lahko tudi izpišete ali kopirate na list papirja. Lahko ga shranite na USB ključ ali drug medij, ki ni povezan s spletom.

Same denarnice se delijo v sledeče skupine:

 1. Mobilne digitalne denarnice
  Kot je razvidno iz samega imena – so razpoložljive za vašo mobilno napravo. Za razpolaganje z vašimi kripto valutami pa še vedno potrebujete dostop do spleta.
 2. Namizne digitalne denarnice
  Namizne denarnice se prenesejo na vaš osebni računalnik, od koder lahko ob spletni povezavi uporabljate vašo denarnico in kripto valute.
 3. Spletne digitalne denarnice
  Te denarnice so na razpolago “v oblaku”, torej s strani podjetja, ki ponuja storitev te denarnice. Te denarnice so razpoložljive izključno preko spleta. To spletno denarnico za vas tudi upravlja tretja oseba – torej za vas kreirajo javne in zasebne ključe, vam pa tako olajšajo celoten proces kreacije in varovanja.
 4. Papirnate denarnice
  Res je – papirnate denarnice. Kripto valute niso izključno digitalne, saj lahko vaše kripto valute oziroma vaš ključ do valut shranite tudi na papirju. Takšno denarnico lahko shranite v trezor, ni povezana z internetom in tako imate vse na kosu papirja, ki ni večji od kreditne kartice.
 5. Strojna oprema kot digitalna denarnica
  Prilubljeni strojni denarnici sta Ledger in Trezor – pri teh napravah gre za zelo majhne naprave, pri katerih je prva naloga varno shranjevanje, pošiljanje in prejemanje transakcij po spletu.

Bolj podrobno si lahko preberete v članku: Kaj so kripto denarnice in kako izberem pravilno zase?