Avtomobilistični trendi za leto 2018

Ob prebiranju vsakodnevnih novic iz avtomobilistične industrije si niti ni težko predstavljati, kaj na tem področju prinaša prihodnost. Redno beremo novice o sodobnih tehnologijah in novih konceptih, ki se počasi uveljavljajo tudi v serijski proizvodnjo, predvsem pa veliko novičarskih vrstic zasedajo električna vozila in samovozeči avtomobili.


Vozila na elektriko

Električno vozilo je možno že skorajda vsak dan videti tudi na slovenskih cestah, v nekaterih centrih po svetu pa so električne alternative s cest bolj kot ne že izrinile bencinske in dizelske avtomobile. Prihodnost je prav gotovo v veliki meri v vozilih na elektriko, ki prinašajo številne prednosti tako za zasebne kot za poslovne oziroma gospodarske voznike. Na to, da bodo električna vozila bržkone kmalu zavzela ceste, nakazuje tudi bliskovit razvoj spremljajoče infrastrukture, predvsem seveda električnih polnilnic. In čeprav si električno vozilo zaenkrat res lahko privoščijo le tisti, ki ne brskajo po nižjem cenovnem razredu, je že v letu 2018 možno pričakovati znaten padec cen in večjo ponudbo na trgu.

Samovozeči avtomobili

Praktično vsako električno vozilo že vsebuje mnoge napredne sisteme, ki močno olajšajo vožnjo in nekatera opravila v celoti prevzamejo, a pravi samovozeči avtomobili še niso v serijski proizvodnji. Se pa že nekaj časa testirajo samovozeči sistemi, ki se odlično obnesejo pri vseh vrstah vožnje. Razvoj je tudi na tem področju bliskovit, in kot za električna vozila tudi za samovozeče avtomobile leto 2018 prinaša obilo časa za velik napredek in vstop na trg. Tudi tu je sicer še vprašljivo, kako dostopni bodo končni izdelki za povprečnega voznika – verjetno bo treba še kako leto počakati.